הכלכלה העולמית עדיין נמצאת במצב של האטה כלכלית ולא חזרה לעצמה מאז משבר המשכנתאות בארה"ב ב-2008. כתוצאה מהמצב הזה, בנקים מרכזיים בכל העולם מנסים לתמרץ את הכלכלה על ידי ריביות נמוכות – הציפייה היא, שמצב כזה יביא חברות וצרכנים פרטיים לוותר על חסכונות בבנק אלא ידחוף אותם לקחת הלוואות, להשקיע בבורסה ולרכוש יותר מוצרים.
השפעת הריבית המינימאלית בישראל על מסלולי המשכנתאות
גם בישראל המצב אינו שונה והריבית במשק נמצאת ברמה הנמוכה ביותר אי פעם – 0.1%. עניין זה כמובן משפיע על כל שוק המשכנתאות ובעיקר על משכנתאות הפריים שמשתנות בהתאם לריבית במשק. עם זאת, לא רק מסלול הפריים, אלא גם המסלולים האחרים של משכנתאות מושפעות מהריבית במשק. ננסה בכתבה זו לבדוק את השפעת הריבית המינימאלית על מסלולים אחרים ולאחר כמה זמן השפעה זו באה לידי ביטוי.
במידה וביקרתם בבנקים למשכנתאות מעט אחרי ירידת הריבית הקודמת, סביר להניח כי הייתם מופתעים לגלות, שהריבית ברוב המסלולים (למעט מסלול בריבית פריים) לא השתנתה. אז מתי בעצם ההשפעה של ירידת הריבית במשק מורגשת גם במחירי המסלולים האחרים?
כיצד משפיע שינוי בריבית במשק על מסלולי המשכנתא השונים?
- מסלול בריבית משתנה לא צמודה – במקרה הזה, לרוב ההשפעה מתרחשת כחודש לאחר שינוי הריבית, מה שאומר כי ירידת הריבית האחרונה בספטמבר צריכה כבר לבוא לביטוי באופן מלא כיום. העניין במסלול זה, שבניגוד לפריים, הריבית משתנה בהתאם לעוגן ריביות שמתפרסם על ידי הבנקים בכל עשירי לחודש. זה גורם להשפעה להיות הדרגתית ולהשתנות במהלך החודשים הקרובים לתקופת שינוי הריבית.
- מסלול הצמוד למט"ח – במקרה של ריביות אלה, אין כל השפעה של הריבית בישראל על המסלולים. כאן ההשפעה היא משערי המטבע והריביות בחו"ל שנמוכות כעת לפחות כמו בישראל ואף יותר.
- מסלול עם ריבית קבועה או משתנה צמודה – כאן יכול להיות אפקט הפוך בגלל ההצמדה של חלק מהמסלולים לעוגן של ריביות אג"ח. כאשר הריבית במשק יורדת, ישנו אפקט כללי של הוצאת הכספים מהמסלולים הבטוחים יותר והשקעה בבורסה או בצריכה. עם הזמן האפקט הזה מתמסמס, אבל לתקופה קצרה יכולה להיות עלייה של ריביות אגרות החוב בגלל ביקוש נמוך יותר – זה יגרום לריביות המשתנות במסלולי המשכנתא לעלות. כעבור זמן מה, הירידה בריבית מתבטאת גם במסלולים הללו, אך זה לוקח זמן רב יותר מהמסלולים האחרים.
- מסלול עם ריבית קבועה לא צמודה – אם נסתכל על שינויי הריבית הקודמים שהתרחשו כאן, נוכל לקבוע בקירוב, כי הריבית במסלול זה משתנה כחודש לאחר שינוי הריבית במשק. המסלול הזה תלוי מאד בעלות גיוס הכסף על ידי הבנק ולכן לוקח זמן עד שההשפעה מורגשת במלואה. ברגע שהבנק יתחיל לגייס את הכסף במחיר החדש (על ידי ריבית פיקדונות נמוכה יותר, למשל), כך הריבית במסלול תתחיל לרדת בצורה הדרגתית.
למידע נוסף על ריביות המשכנתא במסלולים הנוספים תוכלו לקרוא כאן
אם כן, במידה ואתם מוצאים את עצמכם במצב של שינוי ריבית פתאומי, מה עליכם לעשות? האם כדאי לכם לחכות לירידות בעלויות המשכנתא (במקרה של ירידה בריבית).
האם שנת 2017 היא הזמן הנכון לקחת משכנתא?
אין כאן תשובה חד משמעית וכל אחד מהלווים הפוטנציאליים של המשכנתא יצטרך לעשות את ההחלטה בהתאם לעדיפות האישית שלו. אנו ננסה להסביר את שתי החלופות, הסיבות לבחירה בהן וההשלכות של כל אחת מהן על מחיר המשכנתא:
- לא לדחות כי ייתכן ובנק ישראל כבר חושב על הטלת מגבלות חדשות על שוק המשכנתאות – בשנים האחרונות היינו עדים לא פעם לשינויים ברגולציה של בנק ישראל לגבי שוק המשכנתאות. כמו שאמרנו בפתיחה לגבי ארה"ב, שוק המשכנתאות הוא חלק בלתי נפרד מהכלכלה ויכול לגרום למשברים עולמיים קשים (כמו ב-2008). הרגולטורים בבנק ישראל מנסים למנוע את המצב הזה ולשמור על יציבות הלווים והמלווים באמצעות מגבלות וחוקים שונים שבאים לווסת את השוק.
רוב המגבלות הללו, גם אם הכוונה שעומדת מאחוריהן היא טובה, מייקרות ומסבכות את עניין לקיחת המשכנתא מבחינת הלווים ולכן הופכות את המצב של המתנה למשכנתא זולה יותר לפחות משתלם.
עם זאת, חייבים לציין, כי בזמן האחרון הפוטנציאל הקיים מבחינת התערבות של בנק ישראל בשוק פחת בצורה משמעותית. זאת מכיוון שאנו עדים לתהליך מתמשך של ירידת מחירים והאטה כלכלית בישראל שמרחיקה את עליות הריבית והסכנות הכרוכות בכך לשוק המשכנתאות.
- לדחות במספר חודשים את לקיחת המשכנתא – כפי שתיארנו בתחילת הכתבה, רוב מסלולי המשכנתאות הם אכן מושפעים מירידת הריבית במשק, אלא שההשפעה מתבטאת לרוב לאחר זמן מה. במקרה כזה, אם אין לכם צורך לעשות תשלומים דחופים עבור הדירה בקרוב ואתם יכולים להרשות לעצמכם להמתין מעט, כדאי לכם לעשות את זה ולקבל מחירים אטרקטיביים יותר של ריביות המשכנתא לאחר מספר חודשים.
לסיכום, אנו מקווים שבעקבות הקריאה של כתבה זו אתם מבינים טוב יותר את ההשלכות של שינויי הריבית על מסלולי המשכנתא השונים בתמהיל הפוטנציאלי שלכם. אם נוסיף לכך את העדפותינו האישית, הרי שנגיד כי לאחרונה הסיכון שבמגבלות חדשות מצד בנק ישראל הוא נמוך יותר ולכן, במקרה ותהיה ירידת ריבית גדולה עוד יותר, לרמה של אפס או אף רמה שלילית (קשה להאמין, אבל הכול אפשרי), שווה להמתין מספר חודשים עד שההשפעה תתרחב לאורך כל המסלולים הקיימים.
אנו בפורטל מאזן מעוניינים לתת לקוראים מידע רלוונטי ואקטואלי על תחום הלוואות הדיור בישראל ולקשר בין הלווים הפוטנציאליים לבין הבנקים שמעניקים את המסלולים המשתלמים ביותר ללקוחות. במידה ואתה מעוניין לקבל ייעוץ ופרטים נוספים, נשמח לסייע לך ולהפנות אותך לאנשי מקצוע בתחום ללא שום עלות או התחייבות. השאר את הפרטים האישיים שלך בעמוד זה ואנו מבטיחים שהנציגים הטלפוניים שלנו יצרו אתך קשר בהקדם האפשרי.