כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן חותמים על חוזה מכר הכולל סעיף הנוגע למדד תשומות הבנייה. רוב הרוכשים אינם מודעים לחשיבות מדד תשומות הבנייה ואינם מבינים כיצד הוא משפיע עליהם. לכן, חשוב לדעת כי מדד זה המחושב ומפורסם מדי 15 בחודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נועד לשקף את השינוי בעלויות הבנייה עבור הקבלנים.
מדד תשומות הבנייה נמצא לרוב במגמת עלייה, בדיוק כמו מדד המחירים לצרכן. המדד משקף את מחיר הבנייה לקבלנים ומשקלל את השינוי במרכיבים עיקריים בבנייה כמו מלט, ברזל, אלומיניום, בטון, שכר עבודה וחומרי גלם אחרים.
השפעה רק על מי שרוכש דירה חדשה מקבלן
חשוב להדגיש כי מדד תשומות הבנייה משפיע רק על מי שרוכש דירה חדשה מקבלן, ביניהם גם זכאי תוכנית מחיר למשתכן הרוכשים דירות חדשות מקבלנים ברחבי הארץ. הסטטיסטיקה מוכיחה כי מדד תשומות הבנייה נמצא לרוב בעלייה, לכן הוא משפיע על מחיר הדירה בפועל, ובעקבות כך גם על המשכנתא. השינוי עשוי להסתכם בעשרות אלפי שקלים עבור הקונה, בשנת 2015 המדד עלה ב-0.9% ובשנת 2016 עלה המדד עלה בשיעור חד יותר והסתכם בעלייה של 1.5%.
כדי להבין כיצד מדד תשומות הבנייה משפיע על המשכנתא כדאי לעיין בדוגמה הבאה: נניח ומר ישראלי רכש דירה חדשה מקבלן בסכום של 2 מיליון ₪, הדירה טרם נבנתה ולמעשה רוכשים אותה על הנייר או לפני עבודות גמר. בהתאם למשא ומתן עם הקבלן יש לשלם עבורו מקדמה, נניח ומר ישראלי הסכים לשלם 20% משווי הנכס, כלומר 400,000 ₪ במעמד החתימה על חוזה המכר. יתרת התשלום לקבלן לאחר התשלום הראשון היא 1.6 מיליון ₪, במידה והוסכם בין שני הצדדים לשלם את יתרת הסכום בסמוך לקבלת המפתח, בעוד כ-3 שנים, ונניח כי מדד תשומות הבנייה עלה בתקופה זו בשיעור של 2%, הרי מר ישראלי ייאלץ לשלם לקבלן תוספת של כ-32,000 ₪.
במהלך ההמתנה לסיום הבנייה ועד קבלת המפתח, נניח בעוד 3 שנים, המדד צפוי להשתנות כ-36 פעמים (אחת לחודש), מאחר ולרוב מדד תשומות הבנייה רק עולה, הרי יש לשלם יותר ממה שנקבע בעת החתימה על חוזה המכר, כתוצאה משינוי במדד.
השפעת מדד תשומות הבנייה על המשכנתא
כאשר ניגשים לבנק כדי לקחת משכנתא אף אחד לא מתייחס למדד תשומות הבנייה, לכן הלווים עלולים לגלות להפתעתם כי קיים הפרש בין מחיר המכירה כפי שהצהיר הקבלן לבין התשלום בפועל. גם יועצי משכנתא לרוב אינם מתייחסים למדד תשומות הבנייה כאשר בונים תמהיל משכנתא, והקונה נדרש לגייס את ההפרש ממקורות שונים.
כדי להימנע מהוצאה כספית לא מתוכננת ולא צפויה, עלות העשויה להסתכם בעשרות אלפי שקלים, אפשר לבקש משכנתא גבוהה יותר בכמה עשרות אלפי שקלים, לחלופין יש לגייס את ההפרש באופן עצמי ובדרכים אחרות, קיימת גם אופציה להתמקח עם הקבלן ולדרוש ממנו להשמיט את סעיף הצמדת מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה.
כאשר מרכיבים את תמהיל המשכנתא יש לשים לב למסלולים צמודים למדד המחירים לצרכן ולמסלולים הצמודים למדד תשומות הבנייה, במידה ובוחרים מסלולי משכנתא עם הצמדה למדד תשומות הבנייה, כל שינוי במדד משפיע על תשלומי ההחזר החודשיים.
איך להתמודד עם מדד תשומות הבנייה?
אחת האפשרויות כדי להתמודד עם שינויים במדד תשומות הבנייה היא לנהל מו"מ יעיל עם הקבלן כדי שלא יצמיד את החוב הנותר לתשלום בגין הדירה החדשה למדד תשומות הבנייה. כאשר יש ביקוש גבוה לדירות הקבלנים לרוב לא יסכימו לוותר על ההצמדה למדד תשומות הבנייה, אך כאשר השוק נמצא במצב האטה והקבלנים מחזרים אחרי כל לקוח, ניתן לדרוש מהם לבטל את ההצמדה.
בנוסף, אפשר להקדים את התשלום עבור הדירה החדשה שרוכשים מקבלן, כך ניתן לחסוך הפרש משמעותי העשוי להסתכם בכמה עשרות אלפי שקלים. עם זאת, מבחינה כלכלית לא תמיד כדאי להקדים את התשלום לקבלן מאחר ושינויים מזעריים במדד תשומות הבניה אינם משמעותיים, וכדאי להשקיע את הכסף באפיקי השקעה אחרים המניבים תשואה שנתית גבוהה יותר לעומת השינוי במדד תשומות הבנייה.
כמו כן, הקדמת תשלומים עבור הדירה החדשה כרוכה בסיכון עבור הקונה, למשל אם הקבלן מסתבך פיננסית, פושט רגל וכיוצא בזה. לכן, יש לבחון כל מקרה לגופו על מנת לקבל החלטה שקולה ואחראית. במקרים מסוימים כדאי לרכוש דירה יד 2 מאדם פרטי ולא להסתכן בשינויים בגלל שינוי במדד תשומות הבנייה, במיוחד אם חושבים לרכוש דירה על הנייר ויש להמתין תקופה ארוכה של שלוש שנים עד לקבלת המפתח.
למידע נוסף, לשאלות ולייעוץ השאירו פרטים בטופס שבאתר וצוות המומחים של פורטל מאזן יחזור אליכם בהקדם. כמו כן, נשמח לסייע לכם לקחת משכנתא אטרקטיבית לרכישת דירה, השירות ללא עלות או התחייבות מצדכם.